Моя найкраща у світі – рідна мова!

          Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Свято було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, з метою захисту мовного й культурного різноманіття, а починаючи з 21 лютого 2000 року, згідно з указом президента України, цей день відзначають і в Україні.

          З раннього дитинства і до глибокої старості людина пов’язана з мовою. Нею можна передавати свої почуття,  завдяки їй ми можемо порозумітися, переказати свої думки, сподівання. За допомогою рідної мови ми бережемо свою історію, передаємо нащадкам неоціненні скарби свого минулого та сучасного. Вона віддзеркалює душу народу, його багатостраждальну історію.

         Маючи на меті розширити й поглибити знання учнівської молоді про українську мову, сприяти осмисленню її ролі  як найважливішого, найбагатшого й найміцнішого зв’язку поколінь, виховання  любові й поваги до рідної мови, художнього слова, 19 лютого 2021 р. в Олександрійському професійному аграрному ліцеї для учнів групи №99, які навчаються за спеціальністю «перукар, перукар-модельєр, манікюрник»,   проведено мовно-патріотичний калейдоскоп «Моя найкраща у світі – рідна мова!» На заході здобувачі освіти ознайомились з історією зародження і розвитком української мови як окремої слов’янської, її тяжкими часами: неодноразовими заборонами розмовляти нею та друкувати книги протягом тривалого часу, як царською Росією, так і під час тоталітарного комуністичного радянського режиму. З цікавістю переглянули відеопрезентацію «Мова – голос нації», віртуальну виставку-роздум «Рідна мова – Божа благодать», пізнавальне відео «10 цікавих фактів про українську мову, які слід знати». Дівчата брали активну участь у мовних  іграх: «Найкращий оратор», де потрібно якнайкраще й найшвидше розповісти скоромовки, грі «Розшифруй слово» здогадуючись, записати цифри літерами, грі «Фольклорні перлини про мову» продовжуючи запропоновані прислів’я, приказки та відгадуючи загадки, грі «Кмітливий писар»  завданням якої було до поданих слів дописати по одній літері, щоб утворились нові, інші за значенням.

         Зацікавили учасників заходу також запропоновані онлайн-ресурси  для вдосконалення української мови. Кожен з нас повинен любити, вивчати, розмовляти  рідною мовою, боротись за її красу та чистоту!

Categories: