Предметний тиждень з Правил дорожнього руху

З 19 по 23 жовтня в ліцеї пройшов предметний тиждень з Правил дорожнього руху.

Викладач професійно-теоретичної підготовки Погрібняк Сергій Миколайович, спланував роботу тижня таким чином, щоб у ньому прийняли участь майже всі здобувачі освіти та педагогічні працівники ліцею.

19 жовтня, у понеділок, пройшла лінійка, де  колектив ліцею ознайомилися з планом проведення тижня. Місце проведення лінійки облаштувати відповідно до теми тижня: підготували оголошення, де, розмістився план тижня, розклеїли плакати, надрукували інформаційні листівки .

З понеділка по четвер, кожна навчальна група, готувала фоторепортаж на тему «Дорогами нашого міста» і вносили свій особистий внесок у створення загальноліцейної стіннівки.

В репортажах висвітлюються різні теми. Такі як: стан автобусних зупинок; санітарний стан доріг та пішохідних зон; влаштування «острівків безпеки» на проїзних частинах дороги; дотримання правил дорожнього руху; місця відпочинку для перехожих; місця відпочинку для водіїв тощо.  Слід зазначити, що учні дуже активно і відповідально підійшли до такої роботи.  Матеріали містили факти з життя міста (наприклад: по вул. Садовій, біля парку та дитячого садка, з’явився «лежачий поліцейський». Тепер всі автомобілі обов’язково  гальмують; смт Приютівка обладнали  новими зупинками; на площі Соборній з’явився новий острівець безпеки;  старі зупинки розфарбували українськими орнаментами, тощо). Було зафіксовано багато порушень правил дорожнього руху як пішоходами так і водіями: порушували при переході вулиць, при здійсненні обгону, при паркуванні біля магазинів, адміністративних будівель (паркувались  на тротуарі, загороджували проїзд, перекривали   під’їзди до будинків) та багато інших. Кожен  знімок мав коментар. Готуючи репортажі, здобувачі освіти ставали відповідальнішими. Стежили за собою та за оточуючими при переході вулиць, робили зауваження щодо чистоти узбіч, дотримувались загально-прийнятих норм поведінки у міському транспорті тощо.

20 жовтня, у вівторок, бібліотекар  ліцею Котляр Н.В. організувала тематичну добірку літератури «безпека на дорогах – безпека життя». Здобувачі освіти протягом тижня  відвідували тематичну виставку у бібліотеці, де з ними також працювали представники поліції.  

 Також у вівторок, пройшла година інформування  на тему «Азбука доріг». Підготував її майстер виробничого навчання Ковтун О.О.. Презентація містила цікаві факти  про створення автомобіля, про перші правила дорожнього руху, про історію створення світлофора  і, що важливо,  алгоритм надання першої домедичної допомоги постраждалим у ДТП. Підсумком години інформування стало практичне відтворення дій при наданні першої допомоги постраждалим у ДТП.                                                         

 У середу 21 жовтня, викладач предмету правила дорожнього руху Погрібняк С.М. провів вікторину «Знай і вивчай правила дорожнього руху». Захід було проведено з здобувачами освіти І-го  курсу.

Мета заходу: поглибити знання учнів з правил дорожнього руху; продовжити формувати навички здобувачів освіти  щодо безпеки дорожнього руху під час пересування вулицями та дорогами; закріпити навички з дотримання  основних правил дорожнього руху; запобігати  та  попереджувати дорожньо-транспортний   травматизм.

Форма проведення: тематична вікторина з елементами практичної дискусії.

Для якісної та цікавої організації її проведення, були використані: відеоролик з фрагментами ДТП; статистичні дані про  кількість ДТП в Україні, інша цікава інформація.

В ході гри були використані різні форми роботи: розминка проведена у формі мозкового штурму; вправа «виправ помилку» – у формі  «мікрофон»; імітаційна гра «Крокодил» та гра «збери знак» у формі квеста. Також використані традиційні форми  роботи такі як «робота з вболівальниками», «конкурс капітанів».

В кінці гри всім учасникам роздали пам’ятки з правил дорожнього руху та оголосили переможців.

У четвер, 22 жовтня, майстер виробничого навчання Ковтун О.О. провів тематичний квест «дорожні знаки та їх значення».  Метою заходу було: закріпити    навички по виконанню основних правил  дорожнього руху. В основу квесту покладено командну гру. Рухаючись від однієї зупинки до іншої, команди знаходили відповіді на питання квесту: збирали кросворд; відгадували загадки на зупинці «загадкова»; добирали дорожні знаки; давали вірні відповіді на питання у конкурсах «зупинка знайка», «дорожня грамота», «дорожні знаки».

У п’ятницю 23 жовтня, викладач Пилипчук Н.О. провела виховну годину з використанням  елементів гри на тему «правила дорожнього руху знай і завжди пам’ятай», метою якої було  узагальнення, систематизація та повторення знань з теми «Правила дорожнього руху». Здобувачам освіти ще раз нагадали про значення для кожного дотримання правил дорожнього руху; про бережливе ставлення до здоров’я свого та оточуючих; про почуття обов’язку перед суспільством та перед самим собою; про культуру спілкування. Викладач використала різні форми і методи роботи, підготувала презентацію «знайди помилку».

У п’ятницю, 23 жовтня, на засіданні методичної комісії підвели підсумки тижня, обговорили, що вдалося, а що ні. Відзначили кращі учнівські колективи та подякували колегам за допомогу у організації і проведення тижня предмету «правила дорожнього руху».

Посилання на матеріали тижня

Categories: