І лине над землею Шевченкове святеє слово

Є в українській літературі імена, що увібрали в себе живу душу народу, стали часткою його життя. Таким ім’ям для українців, стало ім’я Тараса Григоровича Шевченка (1814-1861), найвідомішого поета, найславетнішого сина України, чия поезія от уже понад сто років викликає почуття гордості та захоплення красою і силою його натхненного слова. Сьогодні, 9-го березня, виповнилося 207 років з дня народження великого Кобзаря. По всій країні та за її межами, проходять заходи на вшанування пам’яті: проводяться святкові заходи, конкурси читців творів Т.Г.Шевченка, демонструються фільми про його життєвий та творчий шлях.

В Олександрійському професійному аграрному ліцеї теж розпочались Шевченківські дні. У фоє ліцею оформлено стендову презентацію «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття!», яка знайомить відвідувачів з біографією та багатогранною творчою спадщиною видатного поета, письменника, драматурга, художника, громадського та культурного діяча. Вона включає також цікаві літературні вікторини й завдання, які можна виконати всім охочим. Тут експоновано й тематичну виставку-ілюстрацію з нагоди 207-ої річниці з дня народження великого Кобзаря «Прихиливши серце сповідально до живих Шевченкових висот».

Викладач української мови та літератури Жадан Л.В., організувала та провела учнівській молоді ліцею літературно-поетичну годину «Натхненне слово Кобзаря». На заході присутні гості та учні, із захопленням переглянули навчально-пізнавальне відео «Цікаве про Т. Г. Шевченка», дізнавшись про вражаючі факти з життя, творчості та вшанування українського генія. Юнаки та дівчата виразно декламували вірші та уривки з поем Т.Г. Шевченка «Причинна», «Тополя», «Катерина», «Думи мої, думи мої», «Тече вода з-під явора», «Заповіт», «Мені тринадцятий минало», «Садок вишневий коло хати», «Доля» та інші.

Важко переоцінити значення творчості Т.Г. Шевченка для української літератури. Цей національний поет глибоко розкрив душевне багатство українського народу, осмислив минуле, сучасне й майбутнє України. Його творчість стала духовною основою формування сучасної української нації, тому що для українців всіх наступних поколінь великий Кобзар став могутнім джерелом національної свідомості, символом України.

Categories: